Så spelas fotbolls VM 2026

Här hittar ni allt om hur fotbolls VM 2026 spelas. Det är USA, Kanada och Mexiko som står som värdländer i detta lite speciella VM slutspel.

Så spelas fotbolls VM 2026

Så spelas fotbolls VM 2026

Fotbolls VM 2026 kommer att spelas under juni och juli 2026. Matcherna är fördelade så att 60 av de totalt 80 matcherna kommer att spelas i USA. Kanada och Mexiko delar på det övriga 20 matcherna och får således 10 matcher var.

De som är speciellt med detta VM är att hela 48 lag kommer att delta. Det kommer dessutom vara tre lag i varje grupp och inte fyra som vi är vana vid. Av dessa tre lag kommer två att gå vidare till sextondelsfinal.

Att det är 48 lag som deltar innebär en ökad chans för Sverige att ta sig till VM. För Europas del så har vi nu 16 platser i VM slutspelet mot tidigare 13. De finns även chans att ta sig till VM via Playoff.

Sveriges VM kval

Sveriges VM kval startar efter fotbolls EM 2024 och pågår under 2024 och 2025. Playoff spelas under slutet av 2025 och tidigt 2026 innan VM drar igång. Först då vet vi vilka 48 lag som kommer ta sig till VM.

För Sveriges del handlar det om att ta revansch ifrån VM kvalet till VM 2022 där vi hade allt i egna händer men tappade allt de sista matcherna. Istället var det Spanien som tog direktplatsen till VM och vi förlorade den avgörande playoff-matchen mot Polen med 2-0.

Favoriter att vinna VM

Det är som vanligt de stora nationerna som Brasilien, Frankrike, England, Spanien, Tyskland och Argentina som är favoriter att vinna VM. Odds finns på Speltipssidan.se. Det är svårt för något annat lag att vinna tror vi. För att vinna VM krävs en bredd på spelartruppen som inga andra lag har. Det inkluderar även Sverige tyvärr.